LET: MCQ in Professional Education (ProfEd) Part 7

MCQ in Professional Education (ProfEd) Part 7

This is the Multiple Choice Questions in Professional Education part 7 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

PROFESSIONAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • Teaching Profession, Social Dimensions of Education
  • Principles of Teaching, Educational Technology, Curriculum Development
  • Facilitating Learning, Child and Adolescent Development
  • Assessment of Student Learning, Developmental Reading
  • Field Study, Practice Teaching

Continue Practice Exam Test Questions

Choose the letter of the best answer in each questions.

301. With a death threat over her head, Teacher Donita is directed to pass an undeserving student. What will a utilitarianist do?

A. Pass the student, why suffer the threat?

B. Pass the student. That will be of use to the student, his parents and you

C. Don’t pass him; live by your principle of justice. You will get reward, if not in this life, in the next

D. Don’t pass him. You surely will not like someone to give you a death threat in order to pass

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

302. Teacher Alessandra knows of the illegal activities of a neighbor but keeps quiet in order not to be involved in any investigation. Which foundational principle of morality does Teacher Alessandra fail to apply?

A. Always do what is right

B. The end does not justify the means

C. The end justifies the means

D. Between two evils, do the lesser evil

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

303. You are very much interested in a quality professional development program for teachers. What characteristic should you look for?

A. Prescribe by top educational teachers

B. Responsive to identified teacher’s needs

C. Dependent on the availability of funds

D. Required for renewal of professional license

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

304. To ensure high standards of teachers’ personal and professional development, which of the following measures must be implemented?

I. A school head plans the professional development of his/her teachers.
II. Every teacher formulates his/her own professional development plan.
III. The implementation of what is learned in training must be monitored.

A. I only

B. I and III

C. II and III

D. II only

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

305. As a community leader, which of the following should a teacher not do?

A. Solicit donation from philanthropists in the community

B. Support effort of the community to improve their status in life

C. Make herself aloof to ensure that her decisions will not be influenced by the community politics

D. Play an active part in the activities of the community

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

306. In a highly pluralistic society, what type of learning environment is the responsibility of the teacher?

I. Safe
II. Secure
III. Gender-biased

A. I and II

B. I, II and III

C. II only

D. I and III

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

307. A teacher is said to be “trustee of the cultural and educational heritage of the nation and is under obligation to transmit to learners such heritage”. Which practice makes the teacher fulfill such obligation?

A. Use interactive teaching strategies

B. As a class, study the life of Filipino heroes

C. Use the latest educational technology

D. Observe continuing professional education

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

308. Large class size in congested cities is a common problem in our public schools. Which measure/s have schools taken to offset the effects of large class?

I. The deployment of more teachers
II. The implementation of 1:1 pupil textbook ratio
III. The conduct of morning and afternoon sessions

A. I, II and III

B. I and II

C. III only

D. II only

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

309. The failure of independent study with most Filipino students may be attributed to students’?

A. Unpreparedness for schooling

B. Ambivalence

C. High degree of independence

D. High degree of independence on authority

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

310. The following are characteristics of interdisciplinary teaching except:

A. Allows learners to see connectedness between things

B. Provides learning opportunities in a real-world context

C. Eliminates boundaries between content area

D. Discussion from a single perspective

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

311. For more efficient and effective management of school as agents of change, one proposal is for the DepEd to cluster remote stand-alone schools under one lead school head. Which factor has the strongest influence on this proposal?

A. Psychological

B. Historical

C. Geographical

D. Social

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

312. What does the acronym EFA imply for schools?

A. The acceptance of exclusive schools for boys and for girls

B. The stress on the superiority of formal education over that of alternative learning system

C. Practice of inclusive education

D. The concentration on formal education system

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

313. The wide acceptance of “bottom up” management style has influenced schools to practice which management practice?

A. Exclusion of politicians from the pool of guest speakers during graduation exercises

B. Prescription of what ought to be done from the Center Office

C. Involvement of students, parents, teachers, and community in school planning

D. Allowing schools to do what they think is best

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

314. Material development at the expense of human development points to the need to do more in school. This is base on which pillar of learning?

A. Learning to do

B. Learning to know

C. Learning to live together

D. Learning to be

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

315. The schooling incidents in school campuses abroad have made school to rethink the curriculum. Which is believed to counteract such incidents and so is being introduced in schools?

I. Inclusion of socio-emotional teaching
II. The emphasis on the concept of competition against self and not against others
III. Focus on academic achievement and productivity

A. I and III

B. II and III

C. I and II

D. I, II and III

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

316. The specialization requires of every professional teacher for him/her to be competent is in line with which pillar of learning?

A. Learning to know

B. Learning to be

C. Learning to live together

D. Learning to do

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

317. Widespread abuse of Mother Earth prompted schools to teach sustainable development. Which one does this prove about schools?

A. The curricula of schools are centered on Mother Earth

B. Environment factors influence the school as an agent of change

C. Schools can easily integrate sustained development in their curriculum

D. Sustained development cannot be effectively taught in the classroom

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

318. Which pillar of learning is aimed at the holistic development of man and his complete fulfillment?

A. Learning to live together

B. Learning to be

C. Learning to know

D. Learning to do

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

319. A father tells his daughter “You are a woman. You are meant for the home and so for you, going to school is not necessary.” Is the father correct?

A. It depends on the place where the daughter and the father live

B. No, there is gender equality in education

C. Yes, women are meant to be a mother only

D. No, today women can take on the jobs of men

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

320. Is there a legal basis for increasing the teacher’s starting salary to PHP18,000 a months?

A. No, it is a gift to teachers from Congress

B. Yes, R.A 7836

C. Yes, the Philippine Constitution

D. No, it is simply an act of benevolence from President GMA

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

321. As provided for the Educational Act of 1982, how are the institutions of learning encouraged setting higher standards of equality over the minimum standards required for state recognition?

A. Voluntary accreditation

B. Continuing Professional Education

C. Granting of Special Permit

D. Academic freedom

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

322. Despite of opposition from some school official, DepEd has continuously enforced the “no collection of fees” policy during enrolment period in public schools. In this policy in accordance with EFA goals?

A. No, it violates the mandate of equality education

B. Yes, it somewhat eliminates gender disparities

C. Yes, it supports equitable access to basic education

D. No, it does not support parent of adult education

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

323. “Specialization is knowing more and more about less and less.” Hence, it is better to be a generalist, claims Teacher Fonda. Which Philosophy does Teacher Fonda subscribe to?

A. Existentialism

B. Perennialism

C. Essentialism

D. Progressivism

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

324. Mencius believed that all people are born good. This thought on the innate goodness of people makes it easier to ________ our pupils.

A. teach .

B. respect

C. like

D. motivate

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

325. A student complains to you about his failing grade. When you recomputed you found out that you committed an error in his grade computation. Your decision is not to accept the erroneous computation before the student and so leave the failing grade as is for fear that you may lose credibility. Is this morally right?

A. No, the reason for not accepting the error before the students is flimsy

B. No, the end does not justify the means

C. Yes, the end justifies the means

D. Yes, as a teacher you must maintain your credibility

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

326. Which violate(s) the principle of respect?

I. Teacher Ana tells her students that what Teacher Beth taught is wrong.
II. To retaliate, Teacher Beth advises students not to enroll in Teacher Ana’s class.
III. Teacher Catherine secretly gives way to a special favor (e.g. add 2 points to grade) requested by student Alex who is vying for honors.

A. II and III

B. I, II and III

C. I and II

D. I and III

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

327. Which is/are in accordance with the principle of pedagogical competence?

I. Communication of objectives of the course to student.
II. Awareness of alternative instruction strategies.
III. Selection of appropriate methods of instruction.

A. I and III

B. I, II and III

C. III only

D. II and III

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

328. To earn units for promotion, Teacher Flora pays her fee but does not attend class at all. Does this constitute professional growth?

A. Not immediately but yes after promotion

B. No, it is simply earning MA units for promotion

C. It depends on the school she is enrolled in

D. Yes, just enrolling in an MA program is already professional growth

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

329. If Teacher Analiza asks more higher-order questions, she has to ask more ________ questions.

A. fact

B. close

C. convergent

D. concept

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

330. Misdemeanor has a “ripple effect.” This implies that as a classroom manager, a teacher:

A. reinforces positive behavior

B. responds to misbehavior promptly

C. is consistent in her classroom management practice

D. count 1 to 10 before she deals with a misbehaving student

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

331. Based on Edgar Dale’s “Cone of Experience,” which activity is farthest from the real thing?

A. Watching demo

B. Attending exhibit

C. Video disc

D. Viewing images

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

332. The students of Teacher Yue scan an electronic encyclopedia, view a film on subject, or look at related topics at the touch of a button right there in the classroom. Which device/s does teacher Yue’s class have?

A. Teaching machines

B. CD

C. Video disc

D. Videotaped lesson

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

333. Which is an inappropriate way to manage off-task behavior?

A. Redirect a child’s attention to task and check his progress to make sure he is continuing work

B. Stop your class activity to correct a child who is no longer on task

C. Make eye contact to communicate what you wish to communicate

D. Move closer to the child to make him feel your presence

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

334. When Teacher Pearl tries to elicit clarification on a student response or solicits additional information, which of these should be use?

A. Directing

B. Probing

C. Structuring

D. Cross examining

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

335. Which priority criterion should guide a teacher in the choice of instructional devices?

A. Novelty

B. Cost

C. Attractiveness

D. Appropriateness

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

336. Which learning activity is most appropriate if a teacher’s focus is attitudinal change?

A. Fieldtrip

B. Exhibit

C. Role play

D. Game

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

337. Teacher Hannah strives to draw participation of every student into her classroom discussion. Which of these student needs is she trying to address? The need to _______.

A. feel significant and be part of a group

B. show one’s oral abilities to the rest of the class

C. get everything and be part of a group

D. be creative

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

338. To be an effective classroom manager, a teacher must be friendly but must at the same time be _________.

A. confident

B. business-like

C. analytical

D. buddy-buddy

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

339. Which software is needed when one wants to perform automatic calculations on numerical data?

A. Database

B. Spreadsheet Program

C. Microsoft Word

D. Microsoft Powerpoint

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

340. Which of the following questions must be considered in evaluating teacher-made materials?

A. In the material new?

B. Does the material simulate individualism?

C. Is the material expensive?

D. Is the material cheap?

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

341. Kounin claims that “with-it-ness” is one of the characteristics of an effective classroom manager. What is one sign of “with-it-ness”?

A. Giving attention to students who are having difficulty with school work

B. Aware of what’s happening in all parts of the classroom

C. Seeing only a portion of the class but intensively

D. Knowing where instructional materials are kept

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

342. Which of these is one of the ways by which the internet enables people to browse documents connected by hypertext links?

A. URL

B. Browser

C. Welcome page

D. World Wide Web

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

343. Which characteristics must be primarily considered as a choice of instructional aides?

A. Stimulate and maintain students interests

B. Suited to the lesson objectives

C. Updated and relevant to Filipino setting

D. New and skillfully made

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

344. You can exhibit referent power on the first day of school by __________.

A. telling them the importance of good grades

B. giving your students a sense of belongingness and acceptance

C. making them feel you know what you are talking about

D. reminding your students your authority over them again and again

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

345. I would like to use a model to emphasize particular part. Which of these would be most appropriate?

A. Regalia

B. Audio recording

C. Stimulation

D. Mock up

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

346. What must Teacher Luke do to ensure orderly transitions between activities?

A. Have the materials ready at the start of the activity

B. Allow time for the students to socialize in between activities

C. Assign fewer exercise to fill the allotted time

D. Wait for students who lag behind

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

347. The task of setting up routine activities for effective classroom management is a task that a teacher should undertake:

A. as soon as the students have adjusted to their schedules

B. on the very first day of school

C. every day at the start of the session

D. every homeroom day

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

348. What principle is violated by overusing the chalkboard, as though it is the only education technology available?

A. Isolated use

B. Flexibility

C. Variety

D. Uniformity

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

349. Teacher Sandra uses the low-profile classroom control technique most of the time. What does this imply?

A. She is reactive in her disciplinary orientation

B. She manages pupils personalities

C. She reacts severely to a misbehaving student

D. She stops misbehaving without disrupting lesson flow

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

350. If curriculum is designed following the traditional approach, which feature(s) apply(ies)?

I. The aims of the curriculum are set by professionals and experts.
II. Interested groups (teachers, students, communities) are assumed to agree with the aims of the curriculum.
III. Consensus building in not necessary.

A. III only

B. I, II and III

C. I and II

D. I and III

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

Leave a Reply