LET: MCQ in Professional Education Part 2

MCQ in Professional Education (ProfEd) Part 2

This is the Multiple Choice Questions in Professional Education part 2 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

PROFESSIONAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • Teaching Profession, Social Dimensions of Education
  • Principles of Teaching, Educational Technology, Curriculum Development
  • Facilitating Learning, Child and Adolescent Development
  • Assessment of Student Learning, Developmental Reading
  • Field Study, Practice Teaching

Continue Practice Exam Test Questions

Choose the letter of the best answer in each questions.


Review Mode: All questions are given on a single page. The correct answer is shown by clicking the "View Answer" button.

51. I want to use a diagram to compare the traditional and authentic modes of assessment. Which one is most fit?

A. Affinity diagram

B. Tree diagram

C. Venn diagram

D. Fishbone diagram

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

52. A big story in your local newspaper. You want to use the headlines as an inquiry device. To increase student participation, you might begin by ______.

A. Asking one to read the news story and interpret what he read after

B. Asking the class to infer connotations and denotations from the headline

C. Explaining what you believe to be the underlying causes

D. Describing the background of the story as you know it

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

53. If a triadic interaction includes three (3) persons, how many persons are included in a dyadic interaction?

A. Two

B. Two groups composed of two persons each

C. One, the person and himself

D. Four

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

54. When I teach skills that are critical to the learning of the next topics, what should I employ?

A. Direct instruction

B. Mastery learning

C. Socratic method

D. Cooperative learning

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

55. I want my students to have mastery learning of a basic topic. Which can help?

A. Drill

B. Socratic method and drill

C. Morrisonian technique and drill

D. Socratic method

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

56. Teacher Feng wanted to teach the pupils the skill of cross stretching. Her check-up quiz was a written test on the steps of cross stitching. What characteristic of a good test does it lack?

A. Predictive validity

B. Objectivity

C. Reliability

D. Content validity

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

57. In the parlance of test construction, what does TOS mean?

A. Table of Specification

B. Team of Specifications

C. Table of Specifics

D. Terms of Specifications

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

58. If I favor “assessment for learning,” which will I do most likely?

I. Conduct a pre-test results

II. Teach based on pre-test results

III. Give specific feedback to students

IV. Conduct peer tutoring for students in need of help

A. I, II and IV

B. II, III and IV

C. I, II and III

D. I, II, III and IV

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

59. After a lesson on the atom, the students were asked to work on a physical model of the atom to determine learning. For which group of students is building an atom model intended?

A. Interpersonality intelligent

B. Kinesthetically intelligent

C. Mathematically intelligent

D. Linguistically intelligent

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

60. If I want to develop creative thinking in my students, which one/s should I use?
I. Problem solving
II. Brainstorming
III. Dramatics

A. I and II

B. II only

C. III only

D. I, II and III

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

61. Which is/are effective method/s in teaching students critical reading skills?

A. Read and interpret three different movie reviews

B. Interpret editorials about a particular subject from three different newspaper

C. Distinguish fiction from non-fiction materials

D. Interpret editorials and read and interpret three different movie reviews

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

62. I want to present the characteristics features of a constructivist approach. What should I use?

A. Fishbone diagram

B. Venn diagram

C. Narrative frame

D. Attribute wheel

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

63. If all of your students in your class passed the pretest, what should you do?

A. Administer the posttest

B. Go through the unit as usual because it is part of the syllabus

C. Go through the lesson quickly in order not to skip any

D. Go on to the next unit

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

64. Teacher Vicky shows her students a picture of people in thick jackets. Then she asks them to tell her the kind of climate when the picture was taken. If she asks 5 questions of this kind and her students do not get them, it is safe to conclude that pupils are quite weak in the skill of _______.

A. Analyzing

B. Inferring

C. Synthesizing

D. Generalizing

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

65. Which must go with self-assessment for it to be effective?

A. Scoring rubric

B. Consensus of evaluation results from teacher and student

C. External monitor

D. Public display of results of self-evaluation

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

66. Which group of scores is most varied? The group with ________.

A. 0.90 SD

B. 0.50 SD

C. 0.10 SD

D. 0.75 SD

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

67. The main purpose in administering a pretest and a posttest to students is to _____.

A. Measure gains in learning

B. Measure the value of the material taught

C. Keep adequate records

D. Accustom the students to frequent testing

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

68. Assessment is said to be authentic when the teacher ________.

A. Consider students’ suggestion in teaching

B. Gives valid and reliable paper-and-pencil test

C. Gives students real-life task to accomplish

D. Includes parents in the determination of assessment procedures

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

69. The following are computed means of a hundred-item test: Physical science, 38; Math, 52; English, 33. Based on the data, which is true?

A. The examinees seem to be very good in Physical Science

B. The Math test appears to be the easiest among the three

C. The examinees seem to excel in English

D. The English test appears to be the easiest among the three

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

70. An examinee whose score is within x + 1 SD belongs to which of the following groups?

A. Above average

B. Average

C. Below average

D. Needs improvement

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

71. Which is true of a bimodal distribution?

A. The scores are neither high nor low

B. The group has two different groups

C. The score are high

D. The score are low

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

72. When you reach the “plateau of learning”, what should you do?

A. Forget about learning

B. Reflect what caused it

C. Force yourself to learn

D. Rest

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

73. What can be said if student performance in a positively skewed scores distribution?

A. Most students performed well

B. Most students performed poorly

C. Almost all students had averaged performance

D. A few students performed excellently

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

74. A number of test items in a test are said to be non-discriminating? What conclusion/s can be drawn?

I. Teaching or learning was very good.
II. The item is so easy that anyone could get it right.
III. The item is so difficult that nobody could get it.

A. II only

B. I and II

C. III only

D. II and III

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

75. A test item has a difficulty index of 0.51 and a discrimination index of 0.25. What should the teacher do?

A. Revise the item

B. Retain the item

C. Make it a bonus item

D. Reject the item

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

76. The difficulty index of a test item is 1. This means that _____________.

A. The test item is a quality item

B. The test is very difficult

C. The test is very easy

D. Nobody got the item correctly

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

77. If the compound range is low, this means that _____________.

A. The students performed very well in the test

B. The difference between the highest and the lowest score is low

C. The difference between the highest and the lowest score is high

D. The students performed very poorly in the test

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

78. What is the mastery level of a school division in a 100-item test with a mean of 55?

A. 42%

B. 55%

C. 45%

D. 50%

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

79. A negative discrimination index means that ____________.

A. The test item has low reliability

B. More from the lower group answered the test item correctly

C. The test item could not discriminate between the lower and upper groups

D. More from the upper group got the item correctly

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

80. In an entrance examination, student Anna’s Percentile is 25 (P25). Based on this Percentile rank, which is likely to happen?

A. Student Anna will be admitted

B. Student Anna will not be admitted

C. Student Anna has 50-50 percent chance to be admitted

D. Student Anna has 75 percent chance to be admitted

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

81. What does a percentile rank of 62 mean?

A. It is the student’s score in the test

B. The student answered sixty-two (62%) of the items correctly

C. The student’s score is higher than 62 percent of all students who took the test

D. Sixty-two percent (62%) of those who took the test scored higher than the individual

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

82. What does the computer have in common with the TV?

A. Key board

B. File

C. Screen

D. Disk drive

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

83. Which depicts in graphic form the social relations present in a group?

A. Interest inventory

B. Sociogram

C. Anecdotal record

D. Johari’s window

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

84. Planned ignoring, signal interference, and proximity control are techniques used in _______.

A. Managing temper tantrums

B. Managing surface behavior

C. Operant conditioning

D. Life-space interviewing

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

85. What should you do to get the child’s attention when she/he is distracted by an object in the room?

I. Call him by his name and tell him to pay attention
II. Put away the distracting influence
III. Involve him in helping with an activity

A. I and II

B. I and III

C. II and III

D. I, II and III

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

86. Which practice in our present educational system is in line with Plato’s thought that “nothing learned under compulsion stays with the mind”?

A. Clarification of school policies and classroom rules on Day 1

B. Presentation of standards of performance in the learner

C. Making the teaching-learning process interesting

D. Involving the learner in the determination of learning goals

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

87. In Values Education, faith, hope, and love are believed to be permanent values whether they be valued by people or not. Upon what philosophy is this anchored?

A. Realism

B. Existentialism

C. Idealism

D. Pragmatism

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

88. In the schools, we teach realities that cannot be verified by the senses like an Invisible God or Allah. Whose beliefs does this practice negate?

A. Stoicists’

B. Rationalists’

C. Skeptics’

D. Empiricists’

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

89. Which emphasized on non-violence as the path to true peace as discussed in peace education?

A. Taoism

B. Buddhism

C. Hinduism

D. Shintoism

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

90. I make full use of the question-and-answer as a model for discussion. From whom is this question-and-answer method?

a. Socrates

b. Kant

c. Aristotle

d. Plato

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

91. A wife who loves her husband dearly becomes so jealous that in a moment of savage rage, kills him. Is the wife morally responsible and why?

A. Not necessarily. Antecedent passion may completely destroy freedom and consequently moral responsibility

B. Yes, she killed her husband simply because of jealousy

C. It depends on the case of the wife’s jealousy

D. It depends on the mental health of the wife

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

92. Martin Luther King Jr. once said, “Man may understand all about the rotation of the earth but he may still miss the radiance of the sunset.” Which type of education should be emphasized as implied by Martin Luther King Jr.?

A. Science and education

B. Vocational education

C. Liberal education

D. Technical education

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

93. Computer-assisted instruction is an offshoot of the theory of ________.

A. J. Piaget

B. J. Brunner

C. B.F. Skinner

D. J. Watson

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

94. The use of varied teaching and testing strategies on account of students’ multiple intelligence is in line with the thoughts of ______.

A. Daniel Goleman

B. Jean Piaget

C. Howard Gardner

D. Benjamin Bloom

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

95. Applying Confucius’s teachings, how would hiring personnel select the most fit in government positions?

A. By record evaluation done by an accrediting body

B. By government examinations

C. By accreditation

D. By merit system

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

96. “Moral example has a greater effect on pupils’ discipline than laws and codes of punishment” is an advice of teachers from _________.

A. Confucius

B. Mohammed

C. Lao tzu

D. Mencius

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

97. “The principle of spontaneity against artificiality will make you accomplish something. Leave nature to itself and you will have harmony” is an active advice from the _______.

A. Hindu

B. Taoist

C. Shintoist

D. Buddhist

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

98. The significance of liberal education in holistic development of students is supported by _______.

A. Perennialism

B. Pragmatism

C. Confucian teaching

D. Perennialism and Confucian philosophy

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

99. Is a sick teacher, the only one assigned in a remote school, excused from her teaching duty?

A. No, she is the only one assigned in that school

B. Yes, teaching is a demanding job

C. Yes, she is sick

D. No, she must abide by her contract

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

100. What is a demonstration of your authority as a professional teacher?

A. You make your pupils run errands for you

B. You decide on how to teach a particular lesson

C. You absent from class to enjoy your leave even without prior notice

D. You select to teach only those lessons which you have mastered

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:



Practice Mode: This is an interactive version of the Review Mode. All questions are given on a single page. The correct answers, explanations (if any) are immediately shown after you have selected an answer. Keep practicing!

LET: MCQ in Professional Education Part 2

Start

Congratulations - you have completed LET: MCQ in Professional Education Part 2.

You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%.

Your performance has been rated as %%RATING%%


Your answers are highlighted below.


Exam Mode: All the questions are shown. The results and answers will only be given at the end of the quiz. Best of luck!

LET: MCQ in Professional Education Part 2

Start

Congratulations - you have completed LET: MCQ in Professional Education Part 2.

You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%.

Your performance has been rated as %%RATING%%


Your answers are highlighted below.

Leave a Reply