LET: MCQ in Professional Education (ProfEd) Part 18 | More test coming!

MCQ in Professional Education (ProfEd) Part 18

This is the Multiple Choice Questions in Professional Education part 18 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

PROFESSIONAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • Teaching Profession, Social Dimensions of Education
  • Principles of Teaching, Educational Technology, Curriculum Development
  • Facilitating Learning, Child and Adolescent Development
  • Assessment of Student Learning, Developmental Reading
  • Field Study, Practice Teaching

Continue Practice Exam Test Questions

Choose the letter of the best answer in each questions.

851. After listening to the homily of the priest about fidelity, Catherine has a moment of reflection. Her understanding of the value of fidelity has become deeper as she related this to her past experience. This typifies what kind of philosophy?

A. Constructivism

B. Reconstructivism

C. Humanism

D. Existentialism

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

852. Teacher Vincent is a new teacher. He realizes that handling his student’s misbehavior is a very demanding aspect of classroom management. In this regard he thought of giving up teaching. What advice can you give him?

A. Report every student’s misbehavior to the principal

B. Agree with the class on what rules to follow

C. Set the ground rules for the whole class

D. None of the above

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

853. Which of the following is a result of compressing a file?

A. The file size is smaller

B. The file deleted

C. The three character extension is hidden

D. All file properties

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

854. Mrs. Anita Kusing was not accepted by a certain company because of her age. This discrimination based on age is called

A. Gerontism

B. Autism

C. Agelism

D. Senilism

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

855. Vincent parents do not want their child with ADHD to undergo drug treatment, their better alternative would be

A. Behavior modification or behavior management

B. Psychotherapy

C. Punishment

D. Progressive inhibition

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

856. Ripple effect can also be seen in misdemeanor. The teacher should therefore:

A. Reinforce positive behavior

B. Immediately responds to misbehavior

C. Be consistent in classroom management

D. Count 1 to 10 before she gets angry

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

857. Metacognition is primarily characterized by:

A. Recalling the past lesson

B. Thinking about their thinking

C. Visualizing in advance

D. Formulating hypothesis

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

858. A person who is friendly and has a capacity to make people laugh possesses:

A. Interpersonal intelligence

B. Naturalistic intelligence

C. Spatial intelligence

D. Intrapersonal intelligence

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

859. Which of the following is an example of norm-referenced interpretation?

A. Josh’s test score is higher that 89% of the class

B. Francis set up his laboratory equipment in 2 minutes

C. RJ solve five problems correctly out of thirty words

D. Bea must spell twenty five words correctly out of thirty words

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

860. A type of error committed in grading the performance of the students by the rater who avoids both extremes of the scale and tends to rate everyone as revenge

A. Severity error

B. Central tendency error

C. Generosity error

D. Logical error

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

861. Which of the following test items can be effectively measure higher order of cognitive learning objectives?

A. Achievement test

B. Extended essay test

C. Completion test

D. Objective test

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

862. A student finding it hard to read. When the guidance counselor traced the child’s history, the counselor was able to find out the student came from a dysfunctional family, aside from that the child was abused and neglected. What could have caused the students reading disability?

A. Poor teaching

B. Emotional factors

C. Neurological factors

D. Immunity

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

863. The best example Operant conditioning among the following is:

A. Fostering conductive learning environment

B. Connecting facts and concept

C. Using reinforcement

D. Using manipulative device

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

864. The failure in the test of independence among Filipino students can be attributed to

A. Lack of skills

B. High degree of dependence to authority

C. Strong family ties

D. All of the above

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

865. Mrs. Soriano is admitted for being an effective classroom manager. She is not only friendly but at the same time be_______

A. Confident

B. Business-like

C. Analytical

D. Buddy-buddy

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

866. Which of the following would be the most fitting action for the teacher who is having a relationship with his/her student?

A. Deny the relationship

B. Continue the relationship and exercise utmost professional discretion about this

C. Enjoy the relationship while it last

D. Defer the relationship until they are already to admit it

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

867. The following is TRUE in the development of understanding in early childhood, except:

A. Abilities to reason and to see relationship

B. Sensory experiences

C. Ability to explore their environment

D. Ability to ask questions

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

868. Teacher Eric would like to compare and contrast plant cell vs. animal cell. He would most likely use:

A. Fishbone diagram

B. Venn Diagram

C. Tree Diagram

D. KWL chart

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

869. Which of the following are the basic components of curriculum design?

A. Assessment, teaching strategies and textbooks

B. Content, structure and deliver

C. Philosophy, goals and objectives

D. Standards, learning competencies, and evaluation

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

870. The following are examples of learning centered design except:

A. Child centered design

B. Life situation design

C. Humanistic centered design

D. Experience centered design

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

871. Which of the following statements about computer viruses are TRUE?

A. Text files are the only files to be corrupted by virus.

B. Files damaged by computer viruses can be cured

C. Files are always permanently damage by viruses

D. Compressed files can never be damaged by viruses

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

872. The students of Teacher Corazon feels that their teacher has an “eye behind her head” this characteristics of the teacher is known as:

A. Referent Power

B. Withitness

C. Pygmalion Effect

D. Rosenthal Effect

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

873. After studying the Principle of identity, teaching Beng ask her students to determine which among the given set of problems conforms to the said identity. This shows that teacher beng upholds this kind of philosophy?

A. Perennialism

B. Progressivism

C. Essentialism

D. Naturalism

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

874. How will you classify the purpose of the school as it concerns with the training and preparation of citizens for the world of work?

A. Political Purpose

B. Cognitive Purpose

C. Economic Purpose

D. Social Purpose

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

875. A child submitted a poor written report but package with boringly colored paper cover. This showcase____.

A. Art over academics

B. “porma” over substance

C. Substance over “porma”

D. Art over science

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

876. Clearance has inherent skills in taking care of plants. It is highly possible that she has ________ intelligence.

A. Intrapersonal intelligence

B. Naturalistic intelligence

C. Spatial intelligence

D. Existential intelligence

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

877. According to Erickson, a child who is cold towards that people among him might have failed to attain what basic goal based on psychosocial development?

A. Autonomy

B. Trust

C. Initiative

D. Mistrust

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

878. What is most likely characteristic of children aged 3 to 5 according to Erickson?

A. Mischievous

B. Egocentric

C. Lazy

D. Altruistic

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

879. Mrs. Cruz dreams to organize a seminar with a known poet from another country but she cannot afford to spend for a transportation of the said poet. Which of the following can she use so she won’t need to spend much?

A. Distant communication

B. Instant messaging

C. Video conferencing

D. Podcasting

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

880. Teacher Lally wants her students to express their opinions regarding a certain government issue. Which of the following can she use to do this?

A. Forum

B. Blog

C. Email

D. Group messaging system

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

881. Which is the first step in planning periodic test?

A. Select the type of test to be used

B. Construct a table specification

C. Go back to the instructional objectives

D. Determine the group of whom the test is intended

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

882. Below is a list of methods used to establish the reliability of a test, which method is questionable due to practice and familiarity?

A. Split half

B. Equivalent form

C. Kuder Richardson

D. Test retest

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

883. What is meaning of TOS in the parlance of test construction?

A. Table of specifics

B. Table of specification

C. Table of specific test

D. Table of subject

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

884. Ms. Soriano will be absent for two days because of a national conference. She wants her student to work on a certain module. What is the fastest way of sending the module to her students while she is away?

A. Share it to all her students in her live account

B. Email a module to her students

C. Send the module through group instant messaging

D. Message each of the students on a social networking site

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

885. Teacher Vincent is assigned to handle a multiple grade class. What instructional material must be used to provide the need of each grade?

A. Differentiated materials to cater to different levels

B. Multisensory materials

C. Colorful, useful and durable materials

D. Materials of high level thinking skills

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

886. A document publishes by a school district that identifies rules of behavior that must be followed by anyone using the school districts computers, network, or internet connection.

A. Ethical internet use policy

B. Classroom rules

C. Acceptable use policy

D. Fair use

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

887. Which of the following are the rationales behind using technology in the classrooms?

I. Motivational
II. Unique instructional capabilities
III. Increase Teachers’ Productivity

A. I only

B. I and II only

C. II and III only

D. I, II, and III

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

888. Using Bloom’s Taxonomy, the highest among the following is:

A. Critical Comprehension

B. Critical evaluation

C. Integration

D. Literal comprehension

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

889. Among the following educators, who proposed the placement of children in a “prepared environment”?

A. Thorndike

B. Montessori

C. Kilpatrick

D. Froebel

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

890. To improve comprehension and retention among the students, the teachers best option would be use

A. Six thing hats

B. SQ3R

C. Contextual Clues

D. Autodidactic Activities

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

891. Who among the philosophers considered habits and reasons as equally important Forces to be cultivated in education?

A. Avicenna

B. Aristotle

C. Jerome Bruner

D. Maria Montessori

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

892. What practice(s) will demonstrate the teacher’s genuine concern on the learning of students?

A. Confer progress of students to their parent

B. Guides students to meet their learning goals

C. Validates if learning goals were met

D. All of the above

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

893. Which of the following is the most important component of educational reform?

A. Allowing the students to participate more in extra-curricular activities

B. Implementing a better curriculum for students

C. Hiring only the excellent teachers

D. Involving parents in the dedication for the children

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

894. To increase the difficulty of a multiple choice test item, which of the following should be done?

A. Make the options equal in length

B. Make the options homogeneous

C. Make it grammatically correct

D. Make the stem

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

895. Teacher Anna set 85% accuracy in a test on predicting the kind of weather given 5 different atmospheric conditions. May obtain a score of 82% can be interpreted as:

A. She is 3% short of the set percentile score

B. She did not meet the set standards by 3%

C. She obtained 82% percentile score

D. She is higher than 82% of the group

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

896. Teacher Vincent wants to establish the reality of test in biology. Which of the following will he accomplish?

I. Administer a parallel test
II. Split the test
III. Construct a variety of items
IV. Administer the same test twice

A. I, III, IV

B. I, II, IV

C. I, II

D. I, IV

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

897. Teacher Vilma constructed a matching type test item. IN her column of descriptions are combinations presidents, current issues, and sports. Which of the constructing a matching type test items was NOT followed?

A. The descriptions must be homogenous

B. The options must be greater than the descriptions

C. The descriptions must be heterogeneous

D. Arrange the options according the orders

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

898. Which of the following does not belong to the group when we talk about projective personality test?

A. Sentence completion test

B. Word association test

C. Interview

D. Thematic Apperception test

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

899. Which of the following is the main purpose of administering a pre test and post test to the stu8dents?

A. Measure the value of the materials used

B. Accustom the students in frequent testing

C. Measure gain in learning

D. Measure the effectiveness of instruction

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

900. Which is implied by a positively skewed score distribution?

A. The mean, The median and the moderate are equal

B. Most of the scores are low

C. Most of the scores are high

D. The mode is high

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Leave a Reply