LET: MCQ in Professional Education (ProfEd) Part 16

MCQ in Professional Education (ProfEd) Part 16

This is the Multiple Choice Questions in Professional Education part 16 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

PROFESSIONAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • Teaching Profession, Social Dimensions of Education
  • Principles of Teaching, Educational Technology, Curriculum Development
  • Facilitating Learning, Child and Adolescent Development
  • Assessment of Student Learning, Developmental Reading
  • Field Study, Practice Teaching

Continue Practice Exam Test Questions

Choose the letter of the best answer in each questions.

751. Classical conditioning theory is always attributed to him for his experiment involving the dog’s salivation as a reaction to the sound of the buzzer.

A. Skinner

B. Lewin

C. Bandura

D. Pavlov

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

752. The singing of national anthem is an offshoot of the philosophical ideas of:

A. Naturalism

B. Nationalism

C. Socialism

D. Pragmatism

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

753. An adolescent combines his ability to use deductive and inductive reasoning in realistic rules that he can respect and live by. When he does this, how does he perceive his environment?

A. He sees the world through the eyes of the people

B. He interprets events from a limited point of view

C. He sees events apart for himself and other people

D. He views the world from his own perspective

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

754. Which of the following statement is the main reason why should negative words be avoided in constructing multiple choices tests?

A. Might be overlooked

B. Stems tends to be longer

C. More difficult to construct option

D. Increase the difficulty of the test item

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

755. Student David was asked to report to the guidance office. Student David and his classmates at once remark: “What’s wrong?” what does this mean?

A. Guidance counselor are perceived to be “almighty and omniscient”

B. The parents of student Jay must be of the delinquent type

C. Reporting to a Guidance Office is often associated with misbehavior

D. Student Jay is a “problem” student

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

756. Which of the following assessment techniques best assess the objective “ plans and designs an experiment to be performed”

A. Rating scale

B. Paper and pencil test

C. Checklist

D. Essay

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

757. What type of measure of variation easily affected by the extreme scores?

A. Quartile deviation

B. Standard deviation

C. Range

D. Inter quartile range

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

758. A child who is cold towards that people among him might have failed to attain what basic goal based on Erickson’s theory on psychological development?

A. Autonomy

B. Trust

C. Initiative

D. Mistrust

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

759. Under the learning to do, which of the following instruments must be acquired so that a person can perform his work effectively?

A. Competence

B. Insights

C. Compromise

D. Communication

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

760. What do you think would be the actions of a teacher who found out and has proven that his principal is involved in the malversation of funds of their school?

A. Malign him through an anonymous letter

B. Present the charge to a complete authority

C. Ignore what the teacher has discovered about this action of the principal

D. Circulate this issue and let it become a gossip

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

761. Standard deviation is to measure of variations as ______ is to measure of central tendency.

A. Quartile deviations

B. Range

C. Mean deviation

D. Mode

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

762. Which statement is/are true in constructing matching type of test?

I. The option and descriptions not necessarily homogenous
II. Description in Column A and options in Column B
III. The options must be greater than the description
IV. The directions must state the basis of matching

A. I, II, and III

B. II, III, and IV

C. I, II, and IV

D. I, II, III, and IV

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

763. Which of the following should be AVOIDED in constructing true or false test?

I. Verbal clues and specific determiner
II. Terms denoting definite degree of amount
III. Taking elements directly from the book
IV. Keep true and false statement the same in length

A. I and III only

B. I, II and III

C. I, II, and IV

D. II and IV only

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

764. The discriminating index number 15 is 0.44 this means that:

A. Equal number of student got the correct answer

B. More students from the upper group got the item correctly

C. More students from the lower group got the item correctly

D. The test item is very easy

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

765. Some children go through a period of intense appetite when they eat or chew on all sorts of inedible substances. This is called:

A. Pica

B. Enuresis

C. Encopresis

D. Anorexia

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

766. What is the main advantage of using table of specification when constructing periodic test?

A. It reduces the scoring time

B. It improves the sampling of content areas

C. It makes test construction earlier

D. It increase the reliability of the test result

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

767. If a teacher is an advocate of banking concept in Education he or she viewed student as?

A. Clear account to be filled up by the teacher

B. Dormant account to be activated by the teacher

C. Wobble account to be balanced by the teacher

D. All of these

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

768. Teacher Maechelle is a neophyte teacher. One time a mother of one of her students confronted and maligned her in front of her colleagues. How should conduct Teacher Myla react on this kind of situation?

A. Walk away and ignore the mother

B. Answer back the mother and malign her too

C. Wait until the emotion of the mother subsides and invite her to discuss the concern with the principal or guidance counselor

D. Allow the mother to keep on maligning her until it’s her turn to do the same

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

769. Ms. Teodora is always guarded by the principle that she has a foremost responsibility as a teacher. Given the following which do you think is the main responsibility of Ms. Sanchez?

A. Ask the challenging question

B. Guides students in learning process

C. Shares responsibility in counseling

D. Inspires student to interesting lessons

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

770. Which of the following would best describe the role of the schools?

A. To educate the citizens

B. To educate the citizens to change the society

C. To fit the citizens into the society

D. All of these

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

771. Manual aesthetic activities involving attitudes and feelings are primarily expressive of emotions and values not thoughts. An example of this motor skills is:

A. Baking a cake with background music

B. Saving a board for the wall of a book cabinet

C. Dancing and playing musical instruments

D. Manipulating a bowling ball to achieve a strike

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

772. Parents and teachers are considered as authorities and models by children at the early childhood stage. What does this statement imply?

A. Parent Teacher conference should always be an activity in school

B. Parents should enforce strict discipline at home and teachers in school

C. Teachers and Parents should serve as role models at all times

D. Teachers should demand complete obedience from the learners in school

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

773. Which of these statements regarding professional’s teachers is the major difference in the professionalization of teachers and teaching as promulgated in Presidential Decree 1006 and in Republic Act 7836?

A. Assigned at the tertiary level in both private and state colleges and universities

B. Assigned at the elementary and secondary levels in both public and private schools

C. Holder of valid professional license and certificate of registration

D. Appointed on full-time basis and on permanent status

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

774. Social stratification is greatly developed in the classroom. Which of these activities would be an effective way of avoiding or minimizing this?

A. Encourage higher education aspirations among the less privileged pupils

B. Provide limited experience to children of less privileged classes

C. Assign leadership roles to the children of the upper social class

D. Avail the influence of mass media for children of all classes

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

775. The freedom constitution which provided the present philosophy of education was the contribution of the Aquino administration. Which of this statement is NOT consistent with our education philosophy?

A. Restore Ethical and moral values

B. Appreciate the roles of foreigners on the historical saga of the country

C. Foster nationalism and patriotism

D. Introduce vocational and scientific efficiency

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

776. In the preamble of the Code of Ethics for Professional Teachers, which of the following teacher descriptions is included in the Code of Ethics of the Professional Teachers?

A. With satisfactory teaching performance

B. Duly licensed professional

C. Persons of dignity and reputation

D. Passed the Licensure Exams for teacher

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

777. A number of researchers found the effects of maternal employment on children’s achievement are:

A. Fully establish

B. Negative

C. Positive and negative

D. Hardly establish

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

778. Babyhood is often referred to as a “critical period” in the development of personality because:

A. Changes in the personality pattern take place

B. At this time the foundations are laid upon which the adult personality structure we built

C. The brain grows and develops at such an accelerated rate during babyhood

D. At the time the baby is exposed to many hazards both physical and psychological

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

779. Research established that complete coordination of motor activities is attained at:

A. Childhood stage

B. Infant

C. Pre-natal stage

D. Adolescence stage

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

780. Which of these theories holds that human activity is based on the interaction of stimuli and responses?

A. Vector

B. Social learning

C. Association

D. Cognitive field

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

781. It is the process by which an organism inherent the characteristics traits of the patients:

A. Fertilization

B. Heredity

C. Maturation

D. Development

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

782. When the daughter is completing with the father for the fathers attention, the daughter is said to be experiencing:

A. Sexual deviation

B. Electra complex

C. Identity crisis

D. Oedipus complex

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

783. If children are cooperatively engaged with the teacher in a group project the children will discipline themselves as each member of the group exercises:

A. Special interest

B. Moral compulsion

C. Obedience to the teacher

D. Peer influence

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

784. Operation “Return to the basic” was launched by the department of education, Culture and sports not only to upgrade pupil achievement but also to:

A. Emphasize the importance of the 3Rs

B. Develop thinking skills

C. Encourage pupils to study

D. Serve as the basis for learning continuum

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

785. Which of the following embodies the operation “return to the Basics”?

A. National Secondary Achievement Test

B. New Elementary School Curriculum

C. New Secondary Education Curriculum

D. National Elementary Achievement Test

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

786. In a classroom it is possible to see the teacher doing the following to faci9litate learning.

I. The class reads a workbook on the characteristics of animals
II. The class copies the characteristics of animals from books
III. The class goes out to the zoo to observe the animals
IV. The teacher shows posters of animals

Which of these teacher’s activities reflects an interactive environment?

A. III and IV

B. I and II

C. I and IV

D. III only

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

787. As provider for the education act of 1982, how much are the institutions of learning encouraged to set higher standards of quality over and above the minimum required for state recognition?

A. Formal education

B. Academic freedom

C. Voluntary accreditation

D. Continuing Professional Education (CPE)

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

788. The following is TRUE in the development of understanding in early childhood except:

A. Sensory experiences

B. Abilities to reason & to see relationship

C. Ability to ask questions

D. Ability to explore their environment

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

789. The first kindergarten also known as “a garden where children could grow” was the product of research by:

A. Froebel

B. Herbart

C. Pestalozzi

D. Rousseau

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

790. Values development is integrated in all subjects in the NSEC while values education is:

A. Emphasized in science and technology

B. Offered as a separate subject

C. Emphasize for creativity and productivity

D. Integrated with technology and home economics

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

791. Which of the following is a mark of a good teacher?

A. Has the habit of preparing for visual aids

B. Has the mastery of the lesson

C. Has the control of the class

D. Has the capability to implement corporal punishment

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

792. The main function of a philosophy of education is to:

A. Aid the learner to build his own personal philosophy

B. Define the goals and set the direction for which education is to strive

C. Provide the academic background prerequisite to learning

D. Reconsider existing education goals in the light of society’s needs

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

793. The control and the administration of all educational institutions shall be vested in the citizens of the Philippines is stipulated in:

A. P.D.1006

B. P.D. 6-A

C. 1987 Constitution

D. P.D. 176

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

794. During the class reunion of teacher, Eric learned that most of his classmates are successful in their fields. Also, he found out that most of them are wealthy because they have chosen a lucrative profession. Confronted with this situation, how should teacher Eric react?

A. Hide to those asked his real profession

B. Tell with pride that he is a teacher by profession

C. Leave the event so as to avoid being asked about his profession

D. Answer not their question concerning his profession

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

795. Teachers being the trustee of the cultural and educational heritage of the nation are under obligation to:

A. Promote obedience to the laws of the state

B. Promote national pride, cultivate love of country & instill allegiance to the constitution

C. Transmit to learners such heritage and elevate national morality

D. All of the above

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

796. The principal is very much interested in a quality professional development program of her teachers. Which of the following should she consider to realize this?

A. Prescribe by top educational teachers

B. Required for renewal of professional license

C. Responsive to identified teachers needs

D. Dependent on the availability of funds

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

797. Ms. Soriano wants to help in ending Ms. Del Mundo’s act of immorality but doesn’t have to encourage confronting her. What she did was to write and secretly distribute copies of anonymous letter to her colleagues. What should have been done instead?

A. Secretly give anonymous letter only to the people concerned

B. If the charge is valid; present such charge under oath before her school head

C. Ask a third party to write the anonymous letter to prevent her from being involved

D. Talk to the married man with whom Ms. Del Mundo is having an illicit affair

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

798. The principal ask his good teacher to write modular lesson in Filipino, then he had them published with his name printed as author. Which is unethical in this case?

A. He burdened the teachers with work not related to teaching

B. He got the merit which was due for his teacher-writer

C. He had the modular lessons published when they worth publishing

D. He wants to exclusive beneficiary of the royalty from the modules

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

799. Teacher Vincent, a teacher for thirty two years, refuses to attend seminars. He claims that his thirty two years of teaching is more than all the seminars he is asked to attend. Are his actuation and thinking in accordance with the code of Ethics for professional teachers?

A. Yes, provided he has an excellent performance rating

B. No, non attendance to seminars would mean no increase in salary

C. No, a professional teacher, regardless of teaching experience, ought to go through CPE

D. Yes, because he taught for thirty two years and may have mastered the traded

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

800. Education is a continuous process of experiencing and visiting or reorganizing experiences according to a Progressivist. What does it mean?

A. Education takes place anytime and anywhere

B. Education goes on throughout life

C. Education happens formally or informally

D. Education begins and ends in school

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

Leave a Reply