LET: MCQ in Professional Education (ProfEd) Part 14

MCQ in Professional Education (ProfEd) Part 14

This is the Multiple Choice Questions in Professional Education part 14 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

PROFESSIONAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • Teaching Profession, Social Dimensions of Education
  • Principles of Teaching, Educational Technology, Curriculum Development
  • Facilitating Learning, Child and Adolescent Development
  • Assessment of Student Learning, Developmental Reading
  • Field Study, Practice Teaching

Continue Practice Exam Test Questions

Choose the letter of the best answer in each questions.

651. Parents are up in arms on the telephone bills that pay for sex calls. What is the solution to this problem?

A. The telephone company is to blame for this

B. Parents, school and students should discuss this openly

C. The government restriction have no teeth

D. Parents allow this to make their children modern

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

652. Cooperative is encouraged in as many groups as possible. What agency controls the different cooperatives?

A. Security and Exchange Commission

B. Department of Local Government

C. Commission on Audit

D. Bureau of Cooperative

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

653. Society and media know drinking starts off drug addiction. What should be discussed in schools?

A. Nobody drinks at home except father

B. Drug addiction has been traced to drinking wine

C. TV ads show drinking is a source of fellowship

D. High taxes on liquor will be deterrent to eventual drug use

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

654. Cooperatives have branched out to consumers cooperative. Schools have included the concepts of cooperatives. Where is it practiced?

A. School book stores

B. Schools uniform purchases

C. School canteen

D. Class stores

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

655. A student collapsed in her social studies class. It was found out that he did not eat her lunch. What principle is shown in the situation?

A. Psychological need

B. Physiological need

C. Psychosomatic

D. Safety need

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

656. The main function of a philosophy of education is to:

A. Aid the learner to build his own personal philosophy

B. Reconsider existing educational goals in the light of society’s needs

C. Provide the academic background prerequisite to learning

D. Define the goals and set the direction for which education is to strive

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

657. Which technique/s enable/s a teacher to identify and eventually assists students with interpersonal difficulties?

A. Anecdotal record

B. Personal inventory

C. Cumulative record

D. Sociogram

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

658. Teachers and students can participate in levels of computer use. Give the order of computer use from simplest to complex?

A. Computer competency, computer literacy, competency expertise

B. Computer literacy, computer competency, computer expertise

C. Computer literacy, computer expertise, computer competency

D. Computer competency, computer expertise, computer literacy

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

659. Which one is considered the “Brain” of the microcomputer?

A. CPU

B. Software

C. Video Screen

D. Keyboard

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

660. A group activity wherein one group representative presents the output to the bigger group rather than individual pupils presenting the output is known as:

A. Consensus decision

B. Composite report

C. Jury trial

D. Agenda

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

661. In the formulation of classroom regulations, which of the following should a teacher refrain from doing?

A. State classroom regulation as clearly as possible

B. Teacher and the class should make as many regulations as possible

C. Enlist student aid in the formation of classroom regulation

D. Enforce classroom regulations consistently and fairly

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

662. Zero standard deviation means that:

A. The students scores are the same

B. 50% of the scores obtained is zero

C. More than 50% of the score obtained is zero

D. Less than 50% of the scores obtained is zero

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

663. Which is the least authentic mode of assessment?

A. Paper-and-pencil test in vocabulary

B. Oral performance to assess student’s spoken communication skills

C. Experiments in science to assess skill in the use of scientific methods

D. Artist production for music or art subject

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

664. In what period of a child is physical growth fastest?

A. Prenatal period

B. Early adolescence

C. Early childhood

D. Prenatal and early adolescence

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

665. How does fear affect the voluntariness of an act?

A. Makes the act involuntary

B. No effect at all

C. Increases voluntariness

D. Lessens but not destroy voluntariness

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

666. A group of people asserts that their culture is superior to another. This exemplifies:

A. Cultural gap

B. Ethnocentrism

C. Cultural conflict

D. Norm conflict

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

667. A test consists of a graph showing the relationship between age and population. Follow a series of true-false items based on the graph. Which type of test does this illustrate?

A. Laboratory exercise

B. Interpretative

C. Problem solving

D. Performance

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

668. Which curricular move served to strengthen spiritual and ethical values?

A. Integration of creative thinking in all subject

B. Introduction of Value Education as a separate subject area

C. Reducing the number of subject areas into the skill subject

D. Re-introducing Science as all subject in Grade 1

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

669. A teacher is a facilitator of learning and of the development of the youth. Which practice is not keeping with his role as facilitator?

A. Considers the multiple intelligences of learners

B. Humiliates misbehaving pupils

C. Dialogs with parents and with other members of the community

D. Keeps himself abreast with educational trends

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

670. Which one indicates a teacher’s genuine enthusiasm and pride in teaching?

A. Sticking to teaching for the moment that there are no better offers

B. Telling everyone that he went to teaching for there was no other choice then

C. Engaging himself in continuing professional education

D. Belittling the remuneration one gets from teaching

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

671. In writing performance objective which word is not acceptable?

A. Manipulate

B. Integrate

C. Delineate

D. Comprehend

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

672. When is giving praise ineffective? When it?

A. Uses the accomplishment of peers as the context for describing a student’s present accomplishment

B. Provides information to student’s about their competence and the value of their accomplishment

C. Focuses students attention on her own task relevant behavior

D. Shows spontaneity, variety and other signs of credibility

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

673. Which statement applies when scores distribution is negatively skewed?

A. The mode corresponds to a lower value

B. The median is higher that the mode

C. The mode and median are equal

D. The mean corresponds to a high value

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

674. The use of the process approach gives the student the opportunity to:

A. Learn to their own

B. Apply the scientific method

C. Make use of laboratory apparatuses

D. Learn how to learn

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

675. A comprehension skill of higher level which may be inferred or implied from reading is:

A. Picking out the main idea

B. Drawing conclusion

C. Nothing specific details

D. Following direction

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

676. In the Preamble of the Code of Ethics of Professional Teachers, which is not mention about teachers?

A. Dully licensed professionals

B. Possess dignity and reputation

C. LET passers

D. With high moral values

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

677. What does a skewed score distribution mean?

A. The scores are concentrated more at one end or the other end

B. The mode, the mean and the median are equal

C. The mean and median are equal

D. The scores are normally distributed

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

678. What is implied by a negatively skewed score distribution?

A. The scores are evenly distributed from the left to the right

B. Most pupils are underachieves

C. Most of the scores are high

D. Most of the scores are low

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

679. A teacher discovers that a product of a certain bottling company brings about damage to teeth. Much as he wants to share the products of his research, he could not because of harassment from all sides. Which teacher’s right is violated?

A. Right to property

B. Academic freedom

C. Right to one’s honor

D. Right to make a livelihood

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

680. Why can the calculator do arithmetic? Because:

A. A computer inside the calculator tells it how

B. A watch inside direct it

C. A typewriter inside does it

D. A TV inside shows it

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

681. On which constitutional provision is the full or partial integration of capable deaf and blind students in the classroom based? The provision on:

A. Protecting and promoting the right of all citizen to qualify education

B. Providing citizenship and vocational training to adult citizen

C. Academic freedom

D. Creating scholarship for poor and deserving students

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

682. Teaching in the cognitive, psychomotor and effective domains is based on the concept that the learner is a:

A. Moral and feeling being

B. Maternal and an acting being

C. Thinking, feeling and acting being

D. Spiritual and maternal being

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

683. Both Muslim and Christian value marriage but the Muslim practices polygamous marriage while the Christian practices monogamous marriage. What is this called?

A. Cultural relativism

B. Acculturation

C. Ethical relativism

D. Enculturation

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

684. Teacher wants to compare 2 concepts. With which technique can accomplish this best?

A. K-W-L technique

B. Venn diagram

C. Spider web

D. Histogram

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

685. To build a sense of pride among Filipino youth what should be done?

A. Re-study our history and stress on our achievements as a people

B. Set aside the study of local history

C. Re-study our history from the perspective of our colonizers

D. Replace the study of folklores and myths with technical subjects

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

686. When necessary conditions are present, the use of inductive method is preferred because:

A. It gives the teacher more time to rest

B. There is greater active participation on the part of the pupils

C. It needs only few instruction materials

D. Academic time is used wisely

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

687. Which is the best reason why teacher begins a lesson in Math by checking and reviewing on the previous day’s assignment and provides practice and drills?

A. Check if parents guide their children in the making of assignment

B. Make sure that the students understand the pre-requisite skills of the lesson

C. Prepare the students for the mastery test

D. Make learning interesting and enjoyable for students

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

688. Which is a selective reading technique meant at getting at important facts very fast?

A. Skim reading

B. Scanning

C. Oral reading

D. Silent reading

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

689. For counseling to be successful which assumption must be avoided?

A. The environment must provide assurance of confidentiality

B. The counselor tells the student what to do

C. The student is willing to participate in the process

D. The counselor must be able to relate to the student

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

690. Which technique is most appropriate when a teacher wants a group to agree on a plan of action?

A. Composite report

B. Consensus decision making

C. Symposium

D. Agenda

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

691. What term applies to the search for related literature by computing access of databases of discs kept in libraries?

A. Compact discs computer research

B. On line research

C. Manual research

D. Computer research

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

692. What best indicates the effectiveness of classroom activities?

A. The laughter and enjoyment of students

B. The application of concept learned in daily life

C. The utilization of varied techniques and approaches

D. The variety of instructional materials used

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

693. The main purpose of the compulsory study of the Constitution in Philippine schools is to:

A. Develop the students into responsible thinking citizens

B. Acquaint students with the historical development of the Philippine Constitution

C. Prepare students for law making

D. Make constitutional experts of the students

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

694. Some students who are high in the scholastic aptitude test have failed in college. Some who are below the standards set for admission but who for various reasons were admitted, attained satisfactory standings. This proves that:

A. Human beings are certainly predictable

B. Admission tests are not accurate, hence should not be used

C. Aptitude tests do not measure all factors important for success

D. Aptitude test can be perfectly relied on

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

695. If the teachers pattern in questioning consists of calling on a student then asking the question:

A. All students may be encouraged to participate

B. The student called to answer may be able to think well of his answer

C. The rest of the class may just dictate the answer

D. The rest of the class may not engage themselves in thinking of the answer

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

696. Freud expounded that there is a period when young girls experience rivalry with their mother for their father’s affection. This is called:

A. Electra complex

B. Oedipus complex

C. Achilles syndrome

D. Cassandra syndrome

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

697. Education is a lifelong process. This simply means that education:

A. May take place formally or informally to enable the individual to grow

B. May take place anywhere and anytime the individual so desires

C. Is a continuous process of experiencing and reorganizing experiences

D. Take place in the school where the individual is exposed, self-contained experiences

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

698. The tendency to imitate elders is very strong in the early childhood stage. Teachers should therefore be very good:

A. Counselors

B. Role models

C. Disciplinarians

D. Facilitators of learning

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

699. How is Values Education offered in the National Secondary Education Curriculum?

A. Emphasized in Science and Technology

B. Integrated in all subject areas

C. As a separate subject

D. Integrated with Technology and Home Economics

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

700. The NSEC orients secondary education to:

A. The teaching of the national symbols

B. Health values development

C. The development of competencies and values for social living

D. National development requirement and reflects search based direction

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

Leave a Reply