LET: MCQ in Professional Education (ProfEd) Part 10

MCQ in Professional Education (ProfEd) Part 10

This is the Multiple Choice Questions in Professional Education part 10 as one coverage of Licensure Examinations for Teachers (LET). The exam is divided into two classifications. First is the elementary level exam which covers topics from General Education (GenEd) 40% and Professional Education (ProfEd) 60%. Secondly is the secondary level which covers GenEd 20%, ProfEd 40% and area of specialization 40%. I assume you are looking for a reviewer that will help you achieve your goal to become a professional License teacher very soon. Yes, you are in the right place to make your dream come true. Make sure to familiarize each and every questions to increase the chance of passing the Licensure Examinations for Teachers (LET).

PROFESSIONAL EDUCATION (Elementary and Secondary) Coverage

  • Teaching Profession, Social Dimensions of Education
  • Principles of Teaching, Educational Technology, Curriculum Development
  • Facilitating Learning, Child and Adolescent Development
  • Assessment of Student Learning, Developmental Reading
  • Field Study, Practice Teaching

Continue Practice Exam Test Questions

Choose the letter of the best answer in each questions.

451. Which statement on IQ and EQ is correct?

A. EQ has a greater contribution to performance than IQ

B. IQ has a greater contribution to performance than EQ

C. Blending of both IQ and EQ can make a difference in performance

D. The contribution of IQ and EQ to performance is dependent on factors like age and gender

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

452. Teacher Nikko helped his students recall that stalagmites grow on the “ground” while stalactites grow on the “ceiling” of a cave by associating “G” in stalaGmites with ground and “C” in stalaCtites with ceiling. What did Teacher Nikko make use of it?

A. Visual aid

B. Mnemonic device

C. Audio-visual aid

D. Meaning-maker device

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

453. “Makabayan” as a subject in the re-structured Basic Education Curriculum is the “laboratory for life.” What does this mean? It is in this subject where the learner ____________.

A. Will be taught the Filipino strengths and weaknesses

B. Will demonstrate practical knowledge and skills gained in the other subjects

C. Will be taught the true concept of being “pagkamakabayan”

D. The biographies of heroes who are “makabayan” will be taught

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

454. In the faculty room everyone is talking about a teacher who is torturing for a fee from her own pupil who is vying for honors. What is the professional thing for the other teachers to do?

A. Talk to the parents of the tutee. Tell them what teachers doing is unprofessional

B. Leave her alone, she might accuse you of meddling in her personal life

C. Correct her and remind her torturing one’s own pupil for a fee is unethical

D. As a group, report her to the principal

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

455. When Teacher Demi presents a set of data then asks the students to enter a conclusion, generalization or a pattern of relationship which method does she use?

A. Process approach

B. Type method

C. Unit method

D. Inductive inquiry method

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

456. Which individualized teaching method makes use of workbooks, teaching machines or computers?

A. Project method

B. Unit method

C. Programmed instruction

D. Inductive inquiry method

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

457. I want to elicit more student responses. Which one should I avoid?

A. Creating an evaluative atmosphere

B. Using covert responses

C. Prompting to covert wrong answers to correct ones

D. Giving non-threatening comments

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

458. For practice to be effective, which guideline should bear in mind? Practice should _______.

A. Be done in an evaluative atmosphere

B. Be arranged to allow students to receive feedback

C. Take place over a long period of time

D. Be difficult enough for students to remember and learn

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

459. Which of the following is a practice in progressive education?

A. Open classroom

B. Study of classics

C. Academic orientation

D. Cognitive education

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

460. The workers’ rights to form unions or to strike can be suppressed in times of national emergency. On what norm is this based?

A. Higher law, inalienable rights before alienable

B. Wider social order, the society before the individual

C. Clearer title, the certain before the title

D. Nobler person, God before man

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

461. Which skills should be taught if Teacher Joey wants to equip his students with the skill to organize information gathered?

A. Note-taking, outlining, using the library

B. Outlining, summarizing, using the card catalogue

C. Note-taking, outlining, summarizing

D. Summarizing, note taking using the library

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

462. Annual medical checkup required of teachers is done in the interest of:

A. Filipino medical doctors

B. Parents

C. The state and of every teacher

D. School administration

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

463. In a study conducted, the pupils were asked which nationality they preferred if given a choice. Majority of the pupils wanted to be an American. In this case, in which obligation relative to the state are schools seemed to be failing? In their obligation to:

A. Respect for all duly constituted authorities

B. Instill allegiance to the Constitution

C. Promote obedience to the laws of the state

D. Promote national pride

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

464. To be an effective classroom manager, teachers must be friendly but at the same time be:

A. Buddy-buddy

B. Rigid

C. Business-like

D. Highly demanding

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

465. Which of the following field of Social Sciences below is more connected with the study of social traditions and cultures?

A. Theology

B. Psychology

C. Sociology

D. Anthropology

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

466. When an individual or group adapts the culture of others, practice them and become habitual, this is:

A. Culture change

B. Culture lag

C. Culture shock

D. Culture difference

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

467. Which appropriate teaching practice flows this research finding on the brain: “The brain’s emotional center is tied into its ability to learn.”

A. Tell the students to participate in class activities or else won’t receive plus points

B. Create a learning environment that encourages students to explore their feelings and ideas

C. Come up with highly competitive games where winners will feel happy

D. Establish the disciple of being judgmental in attitude

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

468. Which statement holds true to grades? Grades _________.

A. are exact measure of IQ and achievement

B. are a measure of achievement

C. are necessarily a measure of students’ IQ

D. are intrinsic motivation for learning

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

469. Which practice does not fit in a classroom that recognizes individual differences?

A. Uniform requirements

B. Sharing from multiple perspective

C. Accommodating student’s learning styles

D. Various modes of assessing learning

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

470. Teacher Benny says: “If it is billiard that brings students out of the classroom, let us bring it into the classroom. Perhaps, I can use it to teach Math.” To which philosophy does Teacher Benny adhere?

A. Progressivism

B. Existentialism

C. Essentialism

D. Reconstructionism

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

471. “The greatest happiness lies in the contemplative use of the mind”, said Plato. Therefore, let us give more opportunities for our students to do __________.

A. Social interaction

B. Introspection

C. Role playing

D. Cooperative learning

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

472. Why is it sound to encourage students to define terms in their own words? Because ____________.

A. Defining the terms in their own words helps them memorize the definition faster

B. Students remember information better when they mentally process in some way

C. They ought to connect the terms that they learn with other terms

D. This is one opportunity to brush up with other terms

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

473. Pavlov is to classical conditioning as ______ is to operant conditioning.

A. A. Bandura

B. J. Holt

C. J. Watson

D. B.F. Skinner

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

474. You arrange the rows of blocks in such a way that a row of 5 blocks is longer than a row of 7 blocks. If you ask which row has more, Grade 1 pupils will likely say that it is the row that makes the longer line. Based on Piaget’s cognitive development theory, what problem is illustrated?

A. Conservation problem

B. Assimilation problem

C. Egocentrism problem

D. Accommodation problem

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

475. Were teachers in the Philippines required of a professional license since the establishment of the Philippine educational system?

A. No, but the equivalent of a license required was a certificate in teaching

B. Yes, it was required since the Americans established the educational system

C. No, it was only with the effectivity of R.A. 7836 that professional license was required

D. Yes, except for the Thomasites

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

476. The increase in the number of school children left by OFW parents intensifies the teacher role as ______________.

A. Student’s friends

B. Guidance counselors

C. Facilitator of learning

D. Substitute parents

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

477. As a teacher, you are a rationalist. Which among these will be your guiding principle?

A. I must teach the child so he is assured of heaven

B. I must teach the child to develop his mental powers to the fullest

C. I must teach the child that we can never have real knowledge of anything

D. I must teach the child every knowledge, skill and value that needs for a better future

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

478. A teacher put together the output of her colleagues in one workshop and published it with her name as author. Which is unprofessional about the teacher’s behavior?

A. Failing to correct what appears to be unprofessional conduct

B. Giving due credit to others of their work

C. Not giving due credit to others for their work

D. Holding inviolate all confidential information concerning associates

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

479. In what way can teachers uphold the highest possible standards of the teaching profession?

A. By pointing out the advantages of joining the teaching profession

B. By good grooming to change people’s perception of teacher

C. By continuously improving themselves personally and professionally

D. None of the above

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

480. To reach out to clientele who cannot be in the classroom for one reason or another, which of the following was established?

A. Special education (SPED)

B. Informal education

C. Alternative learning delivery system

D. Pre-school education

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

481. Teacher Neil discovered that his pupils are weak in comprehension. To further determine in which particular skills his pupils are weak; which test should Teacher Neil give?

A. Standard Test

B. Placement Test

C. Diagnostic Test

D. Aptitude Test

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

482. In the context of multiple intelligences, which one is the weakness of the paper-pencil test?

A. It put non-linguistically intelligent pupils at a disadvantage

B. It requires paper and printing and is so expensive

C. It utilizes so much time

D. It lacks reliability

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

483. Out of 3 distracters in a multiple choice test item, namely X, Y and Z, no pupil chose Z as an answer. This implies that Z is ________.

A. An effective distracter

B. A plausible distracter

C. A vague distracter

D. An ineffective distracter

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

484. The Thematic Appreciation Test is an example of a (an) __________.

A. Self-report technique

B. Projective technique

C. Interest inventory

D. Socio-metric technique

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

485. The following are features of the Restructure Basic Education Curriculum, except:

A. Increased time for tasks to gain mastery of competencies

B. Interdisciplinary modes of teaching

C. Greater emphasis on content, less on the learning process

D. Stronger integration of competencies and values, across the learning area

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

486. The free public elementary and secondary education in the country is in the line with the government effort to address educational problems of _______.

A. access and equity

B. relevance and quality

C. effectiveness and efficiency

D. productivity

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

487. The task of setting up routine activities for effective classroom management as a task that a teacher should undertake ______.

A. on the very first day of school

B. every day at the start of the session

C. every homeroom day

D. as soon as the students have adjusted on their schedule

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

488. Teacher Honey uses direct instruction strategy. Which will she first do?

A. Independent practice

B. Guided student practice

C. Review the previous day’s work

D. Presenting and structuring

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

489. Teacher Janice observes cleanliness and order in her classroom to create a conductive atmosphere for learning. On which theory is her practice based?

A. Behaviorism

B. Psychoanalysis

C. Gestalt psychology

D. Humanistic psychology

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

490. Which activity is meant for kinesthetically intelligent pupils?

A. Independent study

B. Individualized study

C. Pantomime

D. Cooperative learning

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

491. With which will the existentialist agree? The school is a place where individuals _____.

A. Listen and accept what the teacher say

B. Can meet to pursue dialogue and discussion about their lives and choices

C. Can observe by using their senses to the maximum

D. Can reflect on ideas

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

492. Which will be the most authentic assessment tool for an instructional objective on working with and relating to people?

A. Writing articles on working and relating to people

B. Organizing a community project

C. Home visitation

D. Conducting mock election

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

493. Which physical arrangement of chairs contributes to effective classroom management?

A. Sticks to the traditional chair arrangement in the classroom

B. Distinguishes teacher from students

C. Makes it easier to clean the room

D. Enhances classroom interaction

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

494. Each teacher said to be a trustee of cultural and educational heritage of the nation and under obligation to transmit to learners such heritage. Which practice makes him fulfill such obligation?

A. Use of the latest instructional technology

B. Study of the life of Filipino heroes

C. Use of interactive teaching strategies

D. Observing continuing professional education

View Answer:

Answer: Option B

Explanation:

495. Writing an original essay is an example of which level of objective in the cognitive domain?

A. Evaluation

B. Synthesis

C. Analysis

D. Application

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

496. Which terms refers to a teacher helping a colleague grow professionally?

A. Technology transfer

B. Independent study

C. Facilitating

D. Peer mentoring

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

497. Which terms refers to the collection of student’s products and accomplishments for a period for evaluation purposes?

A. Anecdotal record

B. Observation report

C. Diary

D. Portfolio

View Answer:

Answer: Option D

Explanation:

498. To develop reasoning and speaking ability, which should I use?

A. Debate

B. Storytelling

C. Experiment

D. Role-playing

View Answer:

Answer: Option A

Explanation:

499. Under which type of guidance service does the concern of schools to put students into their most appropriate courses fall?

A. Individual inventory service

B. Research service

C. Placement service

D. Information service

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

500. After having been humiliated by his teacher, a student evaluates that teacher very poorly, despite teacher’s excellent performance. Which trait is illustrated by the student’s behavior?

A. Particularism

B. Rationalism

C. Personalism

D. Impersonalism

View Answer:

Answer: Option C

Explanation:

Leave a Reply